Bestolen in het buitenland, wat moet u doen?

Het is niet leuk, maar helaas zijn ook vakantiegangers soms het slachtoffer van inbrekers, dieven en zakkenrollers. Mocht het u overkomen, neem dan de juiste stappen. Daarmee vergroot u de kans op schadevergoeding van uw verzekeraar.

Iemand wiens portemonnee wordt gestolen.

Als u bemerkt dat u bent bestolen, meld dit dan zo snel mogelijk bij ons of bij uw verzekeringsmaatschappij. Is er zichtbare schade, zoals bijvoorbeeld braak? Maak daar dan foto’s van. Minstens zo belangrijk is het om aangifte te doen bij de lokale politie. Doet u dit niet, dan is de kans klein dat u een schadevergoeding krijgt.

Doe aangifte!

Aangifte doen in een vreemde taal is vaak lastig. Gelukkig zijn de procedures die de politie in de meeste Europese landen hanteert redelijk hetzelfde. De ANWB heeft een speciaal formulier ontwikkeld. Op dit formulier vindt u de vragen die u moet beantwoorden in meerdere talen. De meeste gegevens kunt u dus al van tevoren invullen.

Reisverzekering

Of en in hoeverre uw gestolen spullen worden vergoed, hangt af van uw reisverzekering. Die hanteert vrijwel altijd een maximum per categorie. Soms geldt er ook een eigen risico. Meer hierover leest u in het desbetreffende artikel van deze editie van ons magazine.

Waar moet je op letten?

Kostbare spullen

Zeker voor dure spullen zoals sieraden en electronica hanteren reisverzekeraars maximale vergoedingen. Als u veel apparatuur meeneemt, is het verstandig om dit te controleren. Voldoet de reisverzekering niet aan uw wensen? Dan kunt u een extra dekking afsluiten of een kostbaarhedenverzekering overwegen. Ook hierover hebben wij een apart artikel geschreven.

Goed verzekerd op vakantie

Paspoort en rijbewijs

Verder is het altijd verstandig om een kopie van uw paspoort en uw rijbewijs te maken en deze aan uzelf te e-mailen. Datzelfde geldt voor belangrijke pasjes zoals bijvoorbeeld uw creditcard, uw bankpas en het pasje van uw zorgverzekering. Mochten ze worden gestolen of verliest u ze, dan kunt u op deze manier altijd bij een kopie van uw papieren.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Meer over Vakantietips