Alles over uw vakantieverzekeringen

Camper: vrijheid om te gaan waar u wilt

Een camper betekent vrijheid. Vrijheid om te gaan waar u maar wilt. Maar wat kost een camper per jaar? En hoe kunt u hem het beste verzekeren?

Vakantie camper aan het water

Het aantal campers in Nederland is ‘booming’. In de zomer van vorig jaar waren het er ruim 115.000, zo’n 30.000 meer dan in 2014. Hoewel het vooral senioren zijn die een camper kopen, genieten ook veel jongvolwassen ervan om met hun camper rond te zwerven.

De belangrijkste doorlopende kosten van een camper zijn wegenbelasting, verzekering, winterstalling en onderhoud.

Wegenbelasting: speciaal kampeerautotarief

Campers zijn vaak zwaar, maar toch valt de wegenbelasting mee. Dat komt omdat er een speciale regeling is waardoor u maar een kwart van de reguliere belasting betaalt. De aantekening 'kampeerauto' op het kentekenbewijs is echter niet voldoende om van dit speciale tarief gebruik te maken. Uw camper moet ook voldoen aan een aantal eisen wat betreft de inrichting en de ombouw. Meer informatie hierover leest u op de website van de Belastingdienst.

Camperverzekering

Verder moet een camper net als een auto tenminste verzekerd zijn voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Veel eigenaren kiezen echter voor een casco-dekking met inboedelverzekering, zodat ook de huisraad is verzekerd en stormschade, inbraak en vandalisme zijn gedekt. De premie van zo’n verzekering is natuurlijk afhankelijk van de totale waarde van de camper, maar komt gemiddeld uit op een paar honderd euro per jaar.

Camper- en caravanverzekering: waar moet u op letten?

Let bij het afsluiten van een camper- of caravanverzekering goed op de volgende zaken:

  • De hoogte van het eigen risico.
  • Het maximaal aantal dagen dat u aaneengesloten in het buitenland mag verblijven.
  • Het maximaal aantal kilometers per jaar.
  • Het dekkingsgebied: alleen Europa of ook andere landen?
  • Bij een inboedelverzekering: de maximale vergoeding.
  • Bij een all risk-verzekering: tot welke leeftijd wordt de nieuwwaarde vergoed?

Lees de voorwaarden dus goed door of laat u door ons informeren.

Stalling en onderhoud

Reken voor de winterstalling op € 300 tot € 700. Prijsverschillen hangen samen met de locatie (de Randstad is duurder) en of er sprake is van een binnen- of buitenstalling. Een grote beurt inclusief APK-keuring kost gemiddeld ongeveer € 500, een kleine beurt zo'n € 250. Veel camperbezitters kiezen ervoor om de camper elk jaar een grote beurt te geven, maar voor wie niet veel kilometers maakt, volstaat het om dit om het jaar te doen.

Meer informatie

Heeft u een camper of gaat u er een kopen? Informeer dan gerust eens naar de mogelijkheden om hem te verzekeren. Wij helpen u graag om een passende camperverzekering te vinden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.