Alles over uw vakantieverzekeringen

Caravanverzekering: niet verplicht, wel verstandig

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam. Uw ‘huis op wielen’ is immers een kostbaar bezit! Dat geldt voor de caravan zelf, maar ook voor de inboedel.

Caravan achter een auto

In juli 2018 telden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) in Nederland ruim 437.000 caravans met een eigen kenteken. Daar komen alle lichte caravans zonder eigen kenteken en vouwwagens nog bij. Naar schatting zijn dat er enkele honderdduizenden. Daarmee is Nederland een echt caravanland.

Autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn nog altijd caravanbezitters die denken dat hun caravan is meeverzekerd via hun autoverzekering. Dit is slechts beperkt het geval en geldt alleen wanneer de caravan aan de auto is gekoppeld. Verder dekt de autoverzekering alleen de wettelijke aansprakelijkheid in het verkeer. Als uw caravan niet is gekoppeld aan uw auto, kunt u de schade aan anderen vaak verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering.

Alleen schade van anderen

Met uw autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering bent u dus alleen verzekerd voor schade die u anderen berokkent, niet voor de schade die door uw eigen schuld aan uw caravan ontstaat. Ook inbraak en diefstal zijn niet gedekt, evenmin als schade door noodweer.

Hagelschade

Een van de meest voorkomende schades bij caravans is hagelschade. Binnen een paar minuten kan een heftige hagelbui het dak uw caravan vernielen. De schade van zo’n bui loopt al snel in de duizenden euro’s. In zo’n geval kan een caravanverzekering uitkomst bieden. Maar let op: de dekking voor hagelschade verschilt van verzekeraar tot verzekeraar en is niet bij elke caravanverzekering standaard.

Premiekorting

U kunt ook een hagelbestendig dak op uw caravan laten plaatsen. Dit voorkomt schade door hagel en levert vaak premiekorting op. Heeft uw caravan een hagelbestendig dak? Gaat u voor het eerst met je caravan op vakantie naar landen met een hoger risico op hagelschade? Controleer dan zeker even uw huidige caravanverzekering.

Inboedel

Zelfs als u een inboedelverzekering met buitenhuisdekking heeft, is de kans groot dat de spullen in uw caravan slechts beperkt verzekerd zijn. Los daarvan dekt deze verzekering niet de schade aan het vaste interieur van uw caravan, zoals bijvoorbeeld de keuken. Ook hier biedt een caravanverzekering uitkomst.

Overlap reisverzekering

Het kan voorkomen dat uw caravanverzekering een overlap heeft met uw reisverzekering. Professioneel advies voorkomt niet alleen dat u onvoldoende gedekt bent, maar ook dat u voor bepaalde zaken dubbel verzekerd bent en dus teveel betaalt. Wilt u meer weten? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.