Alles over uw vakantieverzekeringen

Gaat u ook lekker met de auto op vakantie?

De kans is groot dat u met de auto op vakantie gaat: meer dan de helft van alle Nederlanders doet dat namelijk! Onze tip: bereid u goed voor. Dat kost niet veel moeite, maar kan wel veel rust opleveren.

Autovakantie

Al jaren voert de auto de lijst aan van vakantie-vervoersmiddelen. Ongeveer de helft van alle internationale vakantiegangers gaat met de vierwieler op pad. Voor vakantie in eigen land pakt zelfs 9 van de 10 reizigers de auto!

Vakantiebestemmingen over de grens

Uiteraard zijn het vooral Europese vakantiebestemmingen waar we met de auto naartoe gaan. Binnen Europa blijven Duitsland en Frankrijk concurreren om de nummer één-positie, Ook Spanje en Italië zijn onverminderd populair als vakantieland. Opvallend is dat België is opgerukt naar de vijfde plaats van de buitenlandse bestemmingen.

Top 5 vakantielanden over de grens

Top 3 vervoer buitenlandse vakantie

Bron: CBS

Uiteenlopende regels

Ondanks dat we één Europa zijn, kunnen bepaalde verkeersregels van land tot land verschillen. Wij zetten wat zaken voor u op een rij:

Rijbewijs
Misschien een beetje flauw, maar toch: vergeet uw rijbewijs niet! Als erom wordt gevraagd en u heeft het niet bij u, kan u dat een boete kosten. Nog veel vervelender is het als u geen rijbewijs kunt tonen als u bij een ongeluk betrokken raakt. En mocht u een auto willen huren, dan gaat dat niet zonder rijbewijs.

Gevarendriehoek
Net als in Nederland is een gevarendriehoek in de meeste Europese landen verplicht. In sommige landen zoals Spanje moeten in auto’s met een lokaal kenteken zelfs twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Gaat u naar Spanje? Neem dan twee gevarendriehoeken mee om discussie te voorkomen. De plaatsingsafstand van de driehoek achter de auto bij schade of ongeval verschilt per land van 50 tot 200 meter.

Gele hesjes
In veel landen moet u tenminste één geel hesje in de auto hebben. Maar bij voorkeur neemt u er voor elke reisgenoot een mee. De bestuurder en passagiers zijn bij pech vaak verplicht een hesje te dragen als zij de auto verlaten. Bewaar de hesjes daarom altijd in de auto en niet in de kofferbak.

EHBO-doos
In veel landen bent u verplicht om een uitgebreide EHBO-doos in de auto te hebben. Een tasje met daarin wat verband, pleisters, jodium en paracetamol voldoet dan niet.

Alcoholtest
In Frankrijk moet er in elk voertuig een alcoholtest aanwezig zijn. In de praktijk betekent dit dat u er twee moet kopen. Anders heeft u, als u er een heeft gebruikt, immers geen test meer… Hoewel bestuurders die de tester niet bij zich hebben geen boete krijgen, adviseren wij u toch om twee alcoholtesten mee te nemen als u naar Frankrijk gaat. Al was het maar om discussie te voorkomen.

Reservelampen, brandblusser en 2e bril
In verreweg de meeste landen zijn reservelampen, een brandblusser en een tweede bril voor brildragenden niet verplicht. Toch is het verstandig om deze zaken wel standaard in uw auto mee te nemen vanwege de veiligheid en het gemak, mocht u ze nodig hebben.

Milieustickers en vignetten
Er zijn steeds meer steden – onder andere in Duitsland – waar u zonder milieusticker niet met de auto naartoe mag. En als u in in Oostenrijk, Zwitserland en sommige landen in het oosten van Europa de snelweg wilt gebruiken, moet u een vignet kopen en op uw voorruit plakken. Controleer voordat u vertrekt of u deze documenten allemaal op orde heeft. Dat scheelt tijd en in het ergste geval een boete.

Vakantiebeurtje

Natuurlijk wilt u niet met panne langs de kant van de weg komen te staan. Vraag uw garagebedrijf daarom om uw auto voor vertrek een vakantiebeurt te geven. Als u veel kilometers gaat maken, is verse olie altijd een goed idee. Controleer ook de verlichting en de wis/wasinstallatie. En vergeet uw banden niet: als die te weinig profiel hebben of versleten zijn, kan dat vervelende gevolgen hebben. In Frankrijk kunt u er zelfs gevangenisstraf voor krijgen!

Download hier onze Checklist Veilig op weg

Last but not least: verzekeringen op orde!

Naast uw rijbewijs is ook uw verzekeringsbewijs essentieel om mee te nemen. Uw groene kaart is uw internationale verzekeringsbewijs. Mocht u betrokken raken bij een verkeersongeluk, dan bent u in sommige landen verplicht om uw groene kaart op zak te hebben. Ook kan het gebeuren dat u tijdens een routinecontrole uw verzekeringsbewijs moet tonen.

Verzekering inzittenden
Uw basis WA autoverzekering dekt de schade aan de tegenpartij maar niet de letselschade en schade aan de bagage van inzittenden van uw auto. Controleer voor vertrek of u een schade- of ongevallen inzittendendekking heeft afsloten bij uw autoverzekering.

Rechtsbijstand buitenland
Als u een verkeersregel of wet overtreedt waardoor er een ongeluk gebeurt, dan kunt u in aanraking komen met justitie. Zeker over de grens is het dan belangrijk dat professionals u bijstaan. Let op: de standaard rechtsbijstand-dekking voor verhaalschade bij uw autoverzekering biedt geen juridische bijstand in het buitenland!

Pechhulp
Het kan gebeuren dat u pech onderweg krijgt of na een ongeluk uw auto niet meer kunt gebruiken. In dat geval heeft u vervangend vervoer nodig. Verder moet uw auto worden gerepareerd of teruggebracht naar Nederland. Een goede pechhulpverzekering of dekking voor pechhulp binnen uw reisverzekering kan dan uitkomst bieden.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u meer informatie over uw autoverzekeringen? Wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.