Huis opknappen of op vakantie?

In de lente gaat het bij veel mensen kriebelen om weer eens lekker in huis bezig te gaan. Een lik verf hier, een behangetje daar. Dan pakken we gelijk die paar rotte plekken op de kozijnen aan en doen we ook nog iets aan die klemmende deur. Voor u het weet bent u langer bezig en duurder uit dan u had gedacht. Maar een vakantie overslaan omdat uw vakantiegeld helemaal opgaat aan een schilder of klusjesman die u moet inhuren? Dat is zonde en wellicht onnodig.

Voorkomen is het halve werk. Cliché? Wellicht, maar daarom niet minder waar. Feit is dat veel mensen pas onderhoud aan hun woning uitvoeren wanneer het echt nodig is. Maar hoe langer u wacht, hoe duurder het wordt. 

Door regelmatig kleine werkzaamheden aan kozijnen, goten en het dak uit te voeren, voorkomt u dat u in één klap veel geld moet uitgeven. Bovendien: door deze klusjes over het hele jaar te spreiden, voelt u het veel minder in uw portemonnee dan wanneer u dit bedrag in één keer moet uitgeven. En dat betekent dat u uw vakantiegeld lekker kunt gebruiken waarvoor het bedoeld is: vakantie!

Maak een potje

Een voor de hand liggende manier om geld te besparen, is om zoveel mogelijk onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren. Maar wat als u zelf twee linkerhanden heeft of er gewoonweg geen tijd voor kunt vrijmaken? Dan bent u genoodzaakt om een professional in te huren en dat is vaak prijzig. 

Een huis heeft bijvoorbeeld om de vier à vijf jaar een schilderbeurt nodig. Besteedt u dit uit, dan kost dit u al snel een paar duizend euro. Weg vakantiegeld? Niet per se. Door elke maand een bedrag € 50,- apart te zetten voor onderhoud aan uw woning, spaart u in vijf jaar tijd € 3.000 bij elkaar zonder dat u dit maandelijks echt in uw portemonnee voelt.

Tip: zet deze € 50,- maandelijks op een aparte spaarrekening, zodat u niet snel in de verleiding komt om dit geld voor andere zaken te gebruiken.

Lagere btw bij renovatie

Het lage btw-tarief voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar vervalt op 1 juli van dit jaar. Als u nog wilt profiteren van dit lage btw-tarief, dan moeten de werkzaamheden aan uw huis vóór 1 juli zijn afgerond. Het lage btw-tarief blijft wel gelden voor het schilderen, stukadoren en isoleren van uw woning.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.