Alles over uw vakantieverzekeringen

Medische kosten in het buitenland

Met uw basis zorgverzekering heeft u overal ter wereld recht op zorg. Toch zijn er wel enkele aandachtspunten. Lang niet alle medische kosten in het buitenland worden namelijk volledig vergoed.

Gebroken been in gips op gras

Stel dat u tijdens uw vakantie ziek wordt of een ongeluk krijgt. Een enkele keer gebeurt het dan dat u moet worden opgenomen in het ziekenhuis of onder speciale begeleiding naar Nederland wordt gerepatrieerd. Dat kan gepaard gaan met forse kosten die niet altijd volledig worden vergoed.

Basis zorgverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op spoedeisende medische zorg. Als u op vakantie een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden de medische kosten in het buitenland volgens de in Nederland geldende tarieven. Meestal is dat voldoende, maar in sommige landen zijn de kosten een stuk hoger. In dat geval moet u het verschil zelf betalen. Dure landen zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland, Griekenland, Denemarken en Oostenrijk, maar ook Gambia en Brazilië. Zorgverzekeraar Stad Holland vergoed wereldwijd spoedeisende medische kosten in het buitenland.

Aanvullende dekking medische zorg

Er zijn twee manieren om u extra te verzekeren voor zorg in het buitenland. U kunt kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met dekking voor het buitenland of een dekking voor medische kosten binnen uw reisverzekering.

Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u uw aanvullende zorgverzekering alleen aan het begin van het nieuwe kalenderjaar aanpassen. Dit betekent dat u de dekking niet kort voor vertrek kunt veranderen. In dat geval biedt de aanvulling medische kosten op uw reisverzekering uitkomst.

Controleer voor uw vakantie altijd even hoe de dekkingen voor zorgkosten via uw zorgverzekering en reisverzekering zijn geregeld.

Zorg in het buitenland: welke verzekering dekt welke kosten?
 

Basisverzekering Zorg
Een basisverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg in het buitenland tot het maximale Nederlandse tarief. Wel is het eigen risico van toepassing.
Zorgverzekeraar Stad Holland vergoedt spoedeisende medische hulp in het buitenland volledig.

Aanvullende zorgverzekering
Uw aanvullende zorgverzekering dekt medische kosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering tot een bepaald maximum. Ook overige medische kosten zoals bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapeut en repatriëring kunnen binnen de vergoeding vallen. Controleer uw polis om precies te weten waarvoor u in het buitenland bent verzekerd.

Dekking medische kosten reisverzekering
U kunt medische kosten in het buitenland ook extra verzekeren met een aanvullende reisverzekering. Die dekt – tot een bepaald maximum – de medische kosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering en eventuele repatriëring. 

Een aanvullende zorgdekking binnen uw reisverzekering is meestal uitgebreider dan binnen een aanvullende zorgverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een langdurige dekking (vaak 6 of 12 maanden) en vergoeding bij medische kosten die zijn ontstaan door risicovolle sporten.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u eventuele zorgkosten in het buitenland beter verzekeren? Bel of mail ons dan even. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.