Alles over uw vakantieverzekeringen

Reisverzekering: waar moet u op letten?

Vrijwel iedereen die op vakantie gaat, heeft een reisverzekering. Maar is die basisverzekering wel voldoende? En waar moet u op letten als u een aanvullende dekking afsluit?

Auto staat bij het meer

Reisverzekeringen zijn er in twee varianten: kortlopende en doorlopende. Veel mensen hebben de tweede variant. Vaak kunt u een doorlopende reisverzekering relatief voordelig afsluiten binnen uw pakketverzekering. En aangezien de meeste Nederlanders vaker dan eens per jaar op vakantie gaan, is dit ook een makkelijke oplossing.

Basisverzekering

Met een basis reisverzekering komt u in aanmerking voor 24/7 hulpverlening. Ook dekking van onvoorziene uitgave na bijvoorbeeld een ongeval vallen onder de basisverzekering. U kunt kiezen voor dekking voor Europa of wereldwijd. De laatste optie is meestal duurder.

Aanvullende dekkingen

Naast de basis reisverzekering kunt u diverse aanvullende dekkingen afsluiten. Omdat de voorwaarden van verzekeraar tot verzekeraar verschillen, bestaan er aanzienlijke premie- en dekkingsverschillen. Denk bijvoorbeeld aan de maximale verzekerde bedragen, maar ook aan het eigen risico. Daarom loont het vaak om de voorwaarden goed te bestuderen.

Bij de meeste verzekeraars kunt u de volgende aanvullende dekkingen afsluiten:

  • Extra bagagedekking: Bagage is tot een bepaald bedrag verzekerd voor diefstal en schade. Ook gelden er maximale bedragen voor bijvoorbeeld smartphones, tablets, laptops en camera’s. Neemt u dure apparatuur mee op vakantie? Sluit dan een uitgebreidere bagagedekking af of kies voor een buitenhuisdekking of kostbaarhedenverzekering.
  • Vervangend vervoer: Als uw auto, motor of ander voertuig het tijdens uw vakantie begeeft, heeft u met deze dekking recht op een vervangend, vergelijkbaar vervoersmiddel.
  • Sportdekkingen: Niet geheel ten onrechte beschouwen verzekeraars onderwatersport, wintersport en activiteiten als bungee jumpen als risicovol. Met een aanvullende sportdekking bent u verzekerd bij een ongeval, maar ook bij schade, diefstal of verlies van uw uitrusting.
  • Medische kosten: Via uw zorgverzekering bent u in het buitenland verzekerd voor spoedeisende hulp tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Maar let op: in sommige landen is zorg veel duurder dan in Nederland. Met deze extra dekking kunt u de medische kosten verhalen die uw zorgverzekering niet vergoedt. Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Ook die kan dekking bieden voor bepaalde kosten in het buitenland.
  • Reisongevallen: Een reisongevallenverzekering keert eenmalig uit als u gedurende uw reis blijvend invalide raakt. Mocht u tijdens uw vakantie overlijden, dan krijgen uw nabestaanden een uitkering.
  • Reisrechtsbijstand: Deze aanvulling dekt juridische hulp in het buitenland.
  • Annulering: Dekt de kosten van een onverwacht gecancelde vakantie.

Meer informatie

Twijfelt u of uw reisverzekering wel voldoet of heeft u een andere vraag over uw vakantieverzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.