Tien tips voor de beste vakantiefoto’s

Natuurlijk wilt u uw mooie vakantiemomenten vastleggen om ze met familie en vrienden te delen. Maar soms laat een foto een heel ander plaatje zien dan wat u op uw netvlies had…

Stel dat naar foto in camera kijkt

1. Pas op met fel zonlicht
De eerste en tevens belangrijkste tip! Tijdens uw vakantie heeft u waarschijnlijk liever zon dan regen. Maar voor kleurenfoto’s is fel zonlicht vaak niet ideaal omdat er dan te veel contrast is tussen licht en schaduw. Hoe goed uw camera ook is, het menselijk oog is vele malen gevoeliger en onze hersenen interpreteren een beeld dat we zien veel beter dan de computer in uw toestel. Daardoor zien foto’s die in fel zonlicht zijn genomen er vaak flets uit of lopen de schaduwen dicht.

Fotografeer daarom bij voorkeur als de zon laag staat: in de ochtend of de namiddag / avond. Wilt u toch midden op de dag een foto maken? Zoek dan het liefst schaduw op.

2. Zwart-wit
Ontkomt u er niet aan om in fel zonlicht te fotograferen en bent u niet tevreden met het resultaat? Zet uw foto dan eens om naar een zwart-wit. Die worden juist mooier van grote contrasten tussen licht en donker! Trouwens, zwart-wit is ook in andere gevallen vaak erg fraai. En omdat bijna iedereen in kleur fotografeert, vallen zwart-wit foto’s meer op!

2. Prachtige landschappen
De meeste beroemde landschapsfoto’s hebben iets met elkaar gemeen: ze laten een voorgrond, een middengrond en een achtergrond zien. Daardoor blijft het hele beeld ‘spannend’ voor degene die ernaar kijkt. Zorg er dus voor dat er overal op uw landschapsfoto’s iets te ontdekken valt.

3. Ander perspectief
Wanneer u vanuit een ander perspectief fotografeert, ziet een plaatje er opeens heel anders uit! Als u op uw hurken gaat zitten – of op de grond gaat liggen – en schuin omhoog fotografeert, krijgt u het zogenoemde kikvorsperspectief. Houd u de camera juist boven uw hoofd en fotografeert u schuin naar beneden, dan is het plaatje in adelaarsperspectief. Zo kunt u uw foto net dat beetje extra geven!

4. In- en uitzoomen met je voeten
Gemak dient de mens dus is een zoomlens ideaal. Maar we worden er wel een beetje lui van… Zoomen kan in veel gevallen namelijk ook door een paar passen naar voren of naar achter te doen. Probeer het maar eens! Zeker als u gebruikt maak van een digitale zoom – bijvoorbeeld op uw smartphone – is ‘zoomen met je voeten’ een veel betere oplossing omdat u daarmee een hogere resolutie behoudt.

5. Maak meerdere foto’s
Hoe vaak gebeurt het niet dat we net te vroeg of te laat afdrukken en daardoor dat mooie of juist hilarische moment missen. Maak daarom in ‘actiesituaties’ altijd meerdere foto’s. Bij veel camera’s en smartphones kunt u het toestel zo instellen, dat er achter elkaar foto’s worden gemaakt zolang u de ontspanknop ingedrukt houdt.

6. Gulden snede
Als we ergens naar kijken, bevindt het onderwerp zich meestal precies in het midden van ons blikveld. Logisch dat beginnende fotografen op die manier fotograferen! Een beeld wordt echter veel spannender als u gebruikt maakt van de zogenoemde gulden snede. U zet het onderwerp van de foto dan ongeveer op eenderde vanaf de boven- of onderkant én op eenderde vanaf de linker of rechterkant.

7. Kies een thema
Als u een thema kiest voor uw vakantiefoto’s creëert u nog meer samenhang. Denk bijvoorbeeld aan eten en drinken, deuren en ramen of schaduwen. Of kies ervoor om thuis te komen met een stapel foto’s waar rode auto’s op staan. Laat uw fantasie de vrije loop! Zelf heeft de auteur van dit artikel eens een vakantie lang foto’s gemaakt waarop verkeersborden te zien waren…

8. Maak gebruik van ‘spiegels’ en ‘kaders’
Fotografeer de wereld ook eens in spiegelbeeld. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van etalageruiten of het water van een meertje. Of wat dacht u van de spiegelende zonnebril van één van uw reisgenoten? Ook kaders komt u vast vaak genoeg tegen. U moet er alleen oog voor krijgen! Denk aan een doorkijkje tussen twee bomen of de muren van de huizen die links en rechts van een smalle steeg staan.

9. Snapseed
Met apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Dat lukt al met het standaard fotoprogramma op uw smartphone, maar het kan altijd beter. Een van de beste apps voor fotobewerking is Snapseed. Met deze app kunt u veel fotobewerkingen uitvoeren op uw telefoon of tablet. Maar Snapseed heeft ook presets waardoor u met één druk op de knop uw foto kunt verbeteren. Daarbij is Snapseed gratis te downloaden!

10. Weer thuis? maak een fotoboek!
Uw vakantiefoto’s presenteert u natuurlijk het mooiste in een fotoboek. U kunt ervoor kiezen om zo’n album chronologisch op te bouwen of juist thematisch. Het leuke van een fotoboek is ook dat u er foto’s van alle reisgenoten in kunt opnemen. En met de software van fotocentrales die zulke albums aanbieden, kunt u uw fotoboek helemaal naar uw eigen smaak ontwerpen. Aanbieders van fotoboeken zijn onder andere Profotonet, Fotofabriek, Albelli en CeWe.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Meer over Vakantietips