Weg uit de grote stad: de belangrijkste voor- en nadelen

Hoewel er elk jaar tienduizenden mensen naar de Randstad verhuizen, zijn er meer die er juist weggaan. Deze trend is niet nieuw, al langer stijgt het aantal mensen dat verhuist naar andere delen van Nederland. Heeft u ook zulke plannen? Neem dan deze overwegingen mee.

Landelijk wonen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) loopt het aantal vertrekkers uit de Randstad al op sinds 2014. En sinds 2017 verhuizen er meer mensen vanuit de Randstad dan ernaartoe. Vorig jaar waren dat er 75.000, tegen 53.000 nieuwe ‘instromers’.

Andere woonwensen

Het zijn vooral mensen tussen de dertig en de zeventig die de hectiek van de grote stad achter zich laten. De nieuwe bewoners van de Randstad zijn vooral jongeren, onder wie uiteraard veel studenten. Vooral veranderende woonwensen spelen een rol bij de uittocht, aldus het CBS. Er komen kinderen, dus ontstaat de behoefte aan (een) extra slaapkamer(s). En waar het balkon voorheen prima voldeed om buiten te zitten, is de wens voor een eigen tuin steeds sterker.

Nieuwe leefomgeving

De meeste mensen zoeken hun nieuwe leefomgeving in de gebieden die min of meer aan de Randstad grenzen. Denk daarbij aan het noorden van Zeeland, de kop van Noord-Holland, Flevoland en de Veluwe. Maar er is ook een aanzienlijk deel dat verhuist naar de noordelijke provincies of naar het oosten. Vaak zijn dat de mensen die al wat ouder zijn of een baan hebben waarin ze veel vanuit huis kunnen werken.

Voordelen…

De belangrijkste voordelen om de Randstad te verlaten zijn rust en ruimte. Vaak is wonen in de buitengebieden ook een stuk voordeliger. In de praktijk heeft u dus voor minder geld een groter huis. Verder leidt wonen in een druk en dichtbevolkt gebied vaker tot stress, met alle gevolgen van dien.

…maar ook nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen. Zoals bijvoorbeeld het kleinere aanbod aan winkels, horeca en cultuur. Verder is de kans groot dat u meer kilometers gaat maken. Zeker als u van het openbaar vervoer afhankelijk bent, gaat dat (veel) meer tijd kosten. Neem deze afwegingen dus ook mee bij het maken van uw verhuisplannen!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.